Veelgestelde Vragen
Wat is coaching?
Coaching is een vorm van persoonlijke begeleiding op basis van een gelijkwaardige één-op-één relatie. Het is een persoonlijk ontwikkelingsproces waarbij de coach jou als cliënt ondersteunt bij het behalen van zelfgekozen doelen. De doelen worden vooraf gezamenlijk bepaald.
Wat kan coaching voor mij betekenen?
Wij weten dat coaching werkt. Daar zijn we van overtuigd. Maar als coaching nieuw voor je is begrijpen we ook heel goed dat je graag wil weten wat het specifiek voor jou kan betekenen. Hieronder sommen we het voor je op:
- Laat je ontdekken waar het anders kan, welke mogelijkheden je in je hebt. Dat je veel meer in je hebt dan je in eerste instantie zelf vermoedt. Jouw coach vertelt het je niet, maar begeleidt je, op een manier dat je dit zelf zult gaan ontdekken.
- Laat je zien hoe je met angsten en twijfels om kunt gaan zodat je datgene gaat doen wat er voor nodig is om jouw doelen te bereiken. Angsten en twijfels worden zo minder angstig voor je.
- Houdt je on track, zodat je voortgang boekt in je traject richting je gestelde doelen.
- Toont je de weg naar persoonlijke ontwikkeling zodat je groeit.
- Werkt met jou aan het vergroten van je zelfverantwoordelijkheid, zodat je autonomer en krachtiger wordt.
- Laat je voelen dat je iemand hebt die bereikbaar en benaderbaar is als jij steun nodig hebt.
- Daagt je uit, zodat jij cirkels weet te doorbreken en je comfortzone steeds weet te vergroten.
- Laat je sneller je doelen bereiken en is een accelerator van je ontwikkeling, waardoor je meer uit je leven haalt.
Moet ik mijn problemen niet zelf oplossen?
Gelukkig kunnen we dingen die we lastig vinden vaak zelf oplossen. Tegelijkertijd zijn er momenten dat je er toch even niet uitkomt en echt vast zit. Vast in oude patronen, gevoelens, gedachten of in je kijk op de wereld.
Dan kan je er voor kiezen om ongelukkig door te gaan in hoop dat je zelf tot oplossing komt. Maar de ervaring leert dat dit vaker niet dan wel werkt. Dat komt omdat je emotioneel betrokken bent en het dan moeilijker is om objectief naar jezelf te kijken. Dit is de moment dat je een coach kan inschakelen. Doordat je coach onbevooroordeeld is en met andere ogen naar je kijkt dan iemand die je kent, is dit de aangewezen persoon om samen met jou je uitdaging te bekijken en een duurzame oplossing te vinden.
Is een coachtraject confronterend?
Je zal tijdens je coachtraject zeker uit je comfortzone stappen. Dingen doen die je nog nooit eerder gedaan hebt en op een nieuwe manier naar jezelf kijken. Dat kan wel eens ongemakkelijk of confronterend zijn. Tegelijkertijd leer je…
Gun jezelf tijd en blijf oefenen. Zelfs wanneer je het idee hebt dat het nooit gaat lukken. Alle processen gebeuren met vallen en opstaan.
Langzamerhand krijg je het in de vingers en wordt zelfs het gemakkelijker. Op die manier groei je en weet jij datgene in jezelf naar boven te halen wat je eerder nooit voor mogelijk hield.
Wat kan ik verwachten van het kennismakingsgesprek?
Het is fijn je coach te ontmoeten en kennis te maken, voordat je een coachingstraject gaat starten.
Tijdens dit kennismakingsgesprek kan je voelen of het klikt tussen jou en de coach. Dit is belangrijk voor een goed verloop van het coachtraject. Pas wanneer er een goede vertrouwensband is, kun je jezelf namelijk openstellen voor verandering.
Daarnaast is dit kennismakingsgesprek bedoeld om te kijken of de coach iets voor jou kan betekenen. De coach krijgt een beeld van jouw verhaal, hetgeen waar je tegenaan loopt en wat je wil bereiken door middel van coaching. En jij krijgt een beeld van de werkwijze en de coach als persoon.
Hoe lang duurt een coachtraject?
Elk traject is anders. Een gemiddeld coachtraject duurt 6 tot 8 sessies. Soms wat meer, soms wat minder. Een sessie duurt gemiddeld 1 tot 1,5 uur.
Is coaching duur?
Het is een investering, maar wel eentje in jezelf. Het mooie aan financieel investeren in jezelf, is dat het zich op zoveel manieren terug betaalt. Voor plezier in je eigen leven, voor rust, voor inspiratie en nieuwe ideeën. Om jezelf meer te gunnen en van jezelf te houden.
Word coaching vergoed?
Soms wordt coaching vergoed. Neem hiervoor zeker contact op met je ziekenfonds. Zij kunnen jou alle uitleg geven.